Categorie: Sociaal Domein

Pijn en sociaal domein

Een persoonlijk verhaal van Jos vd Werf

Jos van der WerfHoeveel pijn kunnen ouderen verdragen?

Elf januari ben ik voor een routine-operatie in het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal geweest. Ik lag al om 07.30 uur vooraan op een lopende band met nog vijf andere patiënten voor het plaatsen van een nieuwe heup.

Na de ingreep en het bijkomen uit de narcose werd ik teruggebracht naar de afdeling. Ik kwam te liggen op een kamer met nog 'twee heupen' en een andere patiënt. Deze andere patiënt van 74 werd in de middag ook op onze kamer geplaatst had bloeduitstortingen over haar hele gezicht en gips om haar beide polsen. Na wat verkennende blikken over en weer, kwam het gesprek op de kamer op gang. Nadat de 'heupen' elkaar hadden gevonden, volgde wat later een inkijk in de onvoorstelbare ellende van de 'polsen-mevrouw' die even moest wachten voor haar avond-operatie.

Haar verhaal: In oktober werd bij haar man Alzheimer vastgesteld en in november is haar man daardoor uit huis geplaatst, Tweede Kerstdag kreeg haar man een hartinfarct, is aan de rechterzijde verlamd geraakt en is zijn spraak verloren. Zes januari valt mevrouw op straat over een drempel vol met haar gezicht op de harde stenen en breekt beide polsen.

Mevrouw komt om 21.00 uur terug van de operatie. De uren die dan volgen zijn hartverscheurend en met geen pen te beschrijven. Laat in de avond en de nacht komt de fysieke en mentale pijn op gang tot een ongekende hoogte. Mijn heup-overbuurvouw en ik doen die nacht geen oog dicht en volgen de hele nacht het geworstel en geploeter van de nachtzuster om de pijn onder controle te krijgen.

Het is 07.00 uur in de ochtend en de medicatie zorgt bij de 'polsen-mevrouw' voor een daling van de pijnindicatie van tien naar negen (waarbij tien ondraaglijk is). Het eerste wat de vrouw tegen ons zegt: "Sorry hoor, dat ik jullie een beetje uit jullie slaap heb gehouden."

Respect voor deze mevrouw om na zoveel pijn toch om te kijken naar de ander.

Mevrouw is inmiddels geplaatst in hetzelfde verpleeghuis als haar man, huurt daar onder hetzelfde dak een zogenoemde 'inleunwoning' en hoopt haar huis snel te verkopen. De kosten van de 'inleunwoning' worden betaald door de kinderen.