Voelt u zich veilig? |

Openbare orde en veiligheid
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. De gemeenteraad heeft een controlerende taak. Veiligheid is niet van één partij. Het is van ons allemaal. Politie, gemeente, jongerenwerker, woningbouwverenigingen, ondernemers en ook zeker wij als inwoners met elkaar. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid en een breed gedragen gezamenlijke inspanning.
Onze gemeente staat al jaren hoog op de ranglijst van veilige gemeenten. Dat moet ook zo blijven. In een dorp moet je veilig kunnen wonen en kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen. De komst van de nationale politie betekent voor onze gemeente minder blauw op straat. Wij willen een politie die bereikbaar en zichtbaar is. De wijkagent heeft hierin een prominente plek.
Buurtpreventie
Wij ondersteunen het Burgernet maar zeker ook de zogenoemde buurtpreventie-apps. Vele buurten hebben al een buurtgroep aangemaakt in WhatsApp. Onderzoek van de universiteit van Tilburg heeft het nut daarvan aangetoond. Verder zien wij graag een verdere intensivering van voorlichting, bijvoorbeeld door een vaste rubriek ‘veiligheid’ op de gemeentepagina waarin de politie en brandweer kan aangeven wat zij hebben gedaan. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Ook preventieve tips tegen inbraak kunnen hierin worden vermeld.
Hulporganisaties
Veiligheid is ook brandweer en ambulance. Beide organisaties zijn ondergebracht in de Veiligheidsregio Drenthe. De aanrijtijden dienen te voldoen aan de wettelijke regelgeving op dit gebied. De vier brandweerposten in onze gemeente willen we behouden. We vinden dat de brandweer vooral ook moet kunnen bestaan uit vrijwilligers. Deze vrijwilligers moeten we ondersteunen en faciliteren.
Speerpunten
|